fbpx
Идеальным питанием для ребенка первого года жизни является грудное молоко

Для специалистов

Хорольский завод детских продуктов питания

ООО «Хорольский завод детских продуктов питания» − крупнейший производитель детского и специального питания на Украине. Уже более 40 лет смеси «Malyuk» и «Malysh» успешно применяются в нашей стране.

Производство расположено в экологически чистом районе Полтавской области, оснащено технологическим, холодильным и энергетическим оборудованием фирм-лидеров по выпуску молокоперерабатывающего оборудования «Бош» и «Альфа-Лаваль». Особое внимание уделяется контролю за качеством. В районе расположения сырьевой базы был разработан, законодательно утвержден, внедрен и постоянно контролируется комплекс специальных мероприятий. Тщательный контроль осуществляется на каждом этапе производства. Все продукты сертифицированы в соответствии с требованиями украинского законодательства.

Смеси изготовлены на основе молока высокого качества исключительно от хозяйств, которым на государственном уровне присвоен статус специальных сырьевых зон для производства продуктов детского питания.

Детское и специальное питание на ООО «Хорольский завод детских продуктов питания» производится только из натурального молока, обогащен необходимыми витаминами, макро- и микроэлементами, биологически ценными компонентами. Особенностью технологии является использование свежего, а не сухого, специально отобранного молока, что позволяет максимально сохранить биологическую ценность продуктов и определяет отличные вкусовые качества смесей и каш. В питании отсутствуют красители, ароматизаторы, консерванты, пестициды, соли тяжелых металлов, радионуклиды и другие вредные вещества.

Одним из главных преимуществ продукции ООО «Хорольский завод детских продуктов питания» является пастеризация в процессе ее приготовления, а затем — чистота продукта без потери его ценности.

Молоко является хорошей питательной средой для многих микроорганизмов, в том числе и патогенных, способных вызвать инфекционные заболевания. Тепловая обработка таких продуктов играет большую роль в их обезвреживании, что очень важно для дальнейшего сохранения высокого качества.

При производстве продуктов детского питания применяют два вида тепловой обработки − пастеризацию и стерилизацию. С точки зрения обеспечения микробиологической чистоты молока стерилизация (обработка при температуре выше 100° С) является более эффективной, поскольку позволяет полностью уничтожить микроорганизмы и их споры. Вместе с тем необходимо помнить, что высокие температуры тепловой обработки вызывают значительные изменения состава и структуры молока, ухудшая общее качество продукта.

Пастеризация (нагрев продуктов не превышает 100° С) позволяет уничтожить патогенные микроорганизмы, в том числе неспорообразующим патогенных бактерий, сохраняя ценность продукта. Данный вид тепловой обработки почти не меняет продукт, учитывая сохранение как вкусовых качеств, так и ряда ценных компонентов (витаминов, ферментов).

Таким образом, пастеризация молока и смеси при производстве детских молочных продуктов обеспечивает микробиологическую чистоту, при этом вызывает значительно меньшие изменения состава молока и готового продукта, сохраняя биологическую ценность и вкусовые качества.

Благодаря современным технологиям, оснащению и рецептуре, вся продукция ООО «Хорольский завод детских продуктов питания» проходит пастеризацию — обработку в пределах 87-95 ° С, что позволяет получить «живой продукт», который сохраняет все необходимые для правильного развития детей ингредиенты питания. Смеси разработаны совместно с ведущими специалистами в области диетологии и молочного производства. Продукты одобрены Украинским НИИ питания и Институтом педиатрии, акушерства и гинекологии АМН Украины. При разработке рецептуры молочных смесей учитываются рекомендации ФАО /ВОЗ/ Codex Alimentarius Commision Европейского научного общества педиатров-гастроэнтерологов. Адаптация молочных смесей для вскармливания здорового грудного ребенка предусматривает:

1. Адаптация белкового компонента смесей:

— снижение содержания белка;

— обогащение сывороточными белками;

— добавление нуклеотидов,

— коррекцию аминокислотного состава (добавление таурина).

2. Адаптацию углеводного компонента:

— добавление недостающего количества лактозы;

— добавление олигосахаридов.

3. Адаптация жирового компонента смеси:

— обогащение жирами растительного происхождения (полиненасыщенными жирными кислотами — омега-6 и омега-3).

4. Адаптация витаминного, макро- и микроэлементного состава смеси:

— обогащение витаминами;

— коррекция микроэлементного состава с обязательным добавлением эссенциальных микроэлементов (I, Zn, Fe, Cu, Se)

— оптимизация уровня кальция и фосфора.

В настоящее время большинство современных детских молочных смесей по степени адаптации делятся на стартовые формулы, которые показаны для вскармливания детей первых 6 месяцев жизни, и последующие формулы − для детей второго полугодия жизни. Стартовые формулы максимально (насколько позволяют современные технологии) приближены по составу к женскому молоку и соответствуют потребностям и особенностям метаболизма детей первых месяцев жизни. Последующие формулы учитывают повышенные потребности детей второго полугодия жизни.

Примером современных адаптированных детских молочных смесей являются сухие детские адаптированные молочные смеси «Malyuk premium 1», «Malyuk premium 2» и «Malyuk premium 3», обогащенные пребиотиками и нуклеотидами. Они полностью соответствуют требованиям Европейских стандартов к детскому питанию.

Сухая молочная смесь «Malyuk premium 1» с пребиотиками и нуклеотидами является стартовой смесью и предназначена для смешанного или искусственного вскармливания детей с рождения до 6-месячного возраста в случае недостатка или отсутствия материнского молока.

Адаптация белкового компонента смеси предусматривает уменьшение количества белка. Для большего приближения белков смеси к составу женского молока в нее вводят сывороточные белки, которые преобладают в женском молоке, легко перевариваются и усваиваются. Количество белка составляет 1,4 г на 100 мл. Соотношение сывороточных белков к казеину в смеси составляет 60:40. Смесь обогащена таурином — незаменимой аминокислотой, которая играет большую роль в жировом обмене, способствует развитию нервной системы и становлению зрительной функции.

Жировой компонент смеси «Malyuk premium 1» также максимально приближен к составу жиров грудного молока. Общее количество жира в 100 мл восстановленной смеси составляет 3,6 г. Специально подобранное сочетание молочного жира и растительного масла (кукурузного, кокосового, рапсового) обеспечивает ребенка полиненасыщенными жирными кислотами в оптимальном соотношении. Очень важным является введение в смесь «Malyuk premium 1» альфа-линоленовой (ω-3) и линолевой (ω-6) полиненасыщенных жирных кислот. Не менее важным является сохранение соотношения между ω-6 и ω-3 в диапазоне от 5:1 до 15:1. В смеси «Малютка premium 1» такое соотношение составляет 10:1. Оптимальное соотношение класса ω-6 к ω-3 получено за счет включения в состав данной смеси рапсового масла, которое является источником альфа-линоленовой кислоты (ω-3).

Для улучшения усвоения жира в молочную смесь «Malyuk premium 1» введен небольшое количество природного эмульгатора — лецитина. Лецитин помогает организму вырабатывать энергию и является очень важным строительным материалом для мозга, улучшает функцию печени и почек, является источником холина. В состав смеси также введено L-карнитин — естественное витаминоподобное вещество, которое регулирует транспорт и усвоение жиров. Молочный жир, входящий в состав смеси «Малютка premium», улучшает вкус продукта. С молочным жиром вводится определенное количество холестерина, что обеспечивает регуляцию его эндогенного синтеза и определяет дальнейший путь метаболизма. В грудном молоке также содержится холестерин, причем известно, что грудное вскармливание снижает риск развития в дальнейшем гиперхолестеринемии. Поэтому можно предположить, что введение в состав смесей молочного жира является целесообразно.

Углеводный компонент представлен единственным углеводом — лактозой в количестве 7,3 г в 100 мл. Лактоза − основной углеводный компонент женского молока, который имеет ряд важных биологических свойств: обеспечивает ребенка энергией, быстро утилизируется, усиливает всасывание минеральных веществ (кальция, цинка, магния и др.). Галактоза, которая входит в состав лактозы, необходима для формирования головного мозга (галактоцереброзиды). Лактоза также способствует поддержанию нормального биоценоза кишечника, стимулируя рост бифидо- и лактобактерий.

Очень важным звеном адаптации коровьего молока к грудному является коррекция микроэлементного состава. Она заключается, с одной стороны, в снижении в смесях, по сравнению с коровьим молоком, минеральных солей Са, К, Na, а, с другой стороны, обязательным введением эссенциальных микроэлементов (I, Zn, Fe, Cu, Se). При разработке рецептуры смеси, прежде всего, учитывались физиологические потребности ребенка в этих ингредиентах. Очень важно не только количество микроэлементов в адаптированных смесях, но и их соотношение. Большое значение имеет оптимальное соотношение Са и P, необходимых для правильного течения процесса остеогенеза. В смеси «Malyuk premium 1» такое соотношение составляет 1,7: 1 (в других стартовых смесях — в пределах от 1,2: 1 до 2: 1). В смеси «Малютка premium 1» предусмотрен достаточный уровень железа (0,50-0,84 мг на 100 мл), что чрезвычайно важно для профилактики железодефицитных анемий и обеспечения психомоторного, интеллектуального развития детей. Лучшему усвоению железа способствует оптимальное соотношение витамина С к железу (15:1).

Высокое содержание в коровьем молоке белка и минеральных солей вызывает нагрузку на незрелые почки и слизистую кишечника детей первых лет жизни. Это является одной из причин, в силу которых коровье молоко не рекомендуется детям первого и даже второго года жизни.

Смесь содержит широкий спектр витаминов и витаминоподобных веществ (А, D, E, K, C, B1, B2, B6, B12, PP, фолиевая кислота, пантотеновая кислота), состав которых приближен к женскому молоку.

В последнее время, учитывая огромную роль витаминоподобных веществ для растущего организма ребенка, в состав смеси введены витаминоподобные вещества холин и инозитол.

Необходимость смешанного или искусственного вскармливания создает предпосылки для формирования микроэкологических нарушений. Наиболее склонны к развитию дизбиоза недоношенные дети, желудочно-кишечный тракт которых медленно заселяется полезной микрофлорой (бифидобактериями, лактобактериями). Одним из возможных путей решения проблемы дизбиоза новорожденных и детей раннего возраста является использование адаптированных молочных смесей, обогащенных пребиотиками. Дополнительное введение пребиотиков в состав молочных смесей позволяет воспроизвести действие олигосахаридов грудного молока и нормализовать состав кишечной микрофлоры.

Выделяют три основные группы пребиотиков: пребиотики инулиновой группы (инулин, олигосахариды, фруктоолигосахариды − ФОС), галактоолигосахариды (ГОС) и лактулозу.

Олигосахариды относятся к группе пребиотиков. Пребиотики — это определенный вид углеводов, которые способствуют росту полезной микрофлоры кишечника и оказывают положительное влияние на организм ребенка, улучшая процессы пищеварения и иммунный статус. Более полувека известно о бифидогенном эффекте олигосахаридов грудного молока (пребиотический компонент грудного молока). В феврале 2012 года Европейский союз педиатров, гастроэнтерологов и нутрициологов (ESPGHAN) опубликовал систематический обзор, посвященный эффективности и безопасности дополнительного включения в состав молочных смесей пробиотиков и пребиотиков. В этом обзоре анализируется влияние смесей, содержащих пребиотики, на антропометрические показатели, консистенцию каловых масс и характер опорожнения кишечника ребенка. Эксперты отметили, что молочные смеси, обогащенные пребиотиками, снижают рН каловых масс, увеличивают частоту опорожнения кишечника, смягчают каловые массы, увеличивают количество бифидо- и лактобактерий.

Механизм действия пребиотиков довольно сложный. Не расщепляясь в верхних отделах желудочно-кишечного тракта, эти вещества в неизмененном виде доходят до толстого кишечника, где подвергаются ферментации, образуя при этом субстраты, которые обеспечивают селективный рост бифидо- и лактобактерий. В результате конкурентной борьбы бифидо- и лактобактерии связываются с энтероцитами, препятствуя адгезии патогенных микроорганизмов. Осуществлению этого процесса помогает молочная кислота. Молочная кислота снижает рН в кишечнике и, тем самым, оказывает бактерицидное действие, подавляя рост патогенной микрофлоры. Короткоцепочечные жирные кислоты (уксусная, пропионовая, масляная) оказывают положительное трофическое влияние на колоноциты. В женском молоке олигосахариды составляют 15% от общего количества углеводов, а в коровьем молоке они фактически отсутствуют. Пребиотические свойства олигосахаридов лежат в основе концепции обогащения ими детских молочных смесей для искусственного вскармливания.

Использование молочных смесей, обогащенных пребиотиками имеет положительное влияние на состояние микрофлоры, способствует подавлению патогенных микроорганизмов, снижает риск инфекционных и атопических заболеваний у детей.

В состав молочной смеси «Malyuk premium 1» введена комбинация короткоцепочечных галактоолигосахаридов (ГОС) и длинноцепочечных фруктоолигосахаридов (ФОС) в соотношении 9: 1. Это соотношение было подобрано так, чтобы распределение молекул по размерам максимально соответствовало таковому в грудном молоке и бифидогенная активность была бы максимально приближена к бифидогенной активности грудного молока.

В последние годы большое внимание стало уделяться обогащению детских молочных смесей теми компонентами, которые присутствуют в материнском молоке. К таким компонентам относятся нуклеотиды. Нуклеотиды представляют собой соединения, которые играют ключевую роль во многих биохимических и внутриклеточных процессах. По своей структуре они состоят из трех компонентов: азотистого основания, сахара − пентозы и содержат от одного до трех фосфатных групп.

В грудном молоке содержится около 13 различных нуклеотидов, из которых наиболее важными являются пять. К ним относятся аденозинмонофосфат (АМФ), цитидинмонофосфат (ЦМФ), гуанинмонофосфат (ГМФ), уридин монофосфат (УМФ).

Установлена очень большая роль нуклеотидов в физиологических и иммунологических реакциях организма. Они участвуют в синтезе РНК и ДНК, способствуют формированию нормальной микрофлоры кишечника, оказывают влияние на усвоение пищевых веществ, имеют иммуномодулирующее действие, доставляют необходимую энергию для роста и дифференцировки клеток различных органов и систем. Нуклеотиды также способствуют своевременному созреванию ткани головного мозга и зрительного анализатора. Поэтому дополнительная дотация нуклеотидов с пищей крайне важна при вскармливании младенцев.

В смесь «Malyuk premium 1» введены 5 самых важных нуклеотидов: аденозин, цитидин, уридин, гуанозин, инозит (табл.1)

Таблица 1

Количество нуклеотидов в женском молоке, коровьем молоке и их содержание в адаптированной смеси

НуклеотидыКоровье молоко мг/100 млЖенское молоко мг/100 млСмесь «Малютка premium», мг/100мл
Аденозин0,41,10,50-0,77
Цитидин6,71,00,72-1,39
Гуанозин0,20,14-0,30
Инозин0,30,50,34-0,61
Уридин0,70,50-0,86

Клинические наблюдения, проведенные за детьми, которые получали детские молочные смеси с нуклеотидами, показали их высокую эффективность. Дети лучше прибавляли в весе, у них реже наблюдались кишечные дисфункции, они были более устойчивы к воздействию вредных факторов окружающей среды, к инфекционным агентам. Показатели моторного и физического развития этих детей были выше, чем у детей, находившихся на вскармливании обычными смесями.

Сухая молочная смесь «Malyuk premium 2» с пребиотиками и нуклеотидами является последующей формулой и предназначена для смешанного и искусственного вскармливания детей с 6-месячного возраста до 1 года в случае нехватки или отсутствия материнского молока. Эта смесь также приближена по составу к материнскому молоку и учитывает возросшие потребности детей 2-го полугодия жизни.

Количество белка в смеси составляет 1,6 г в 100 мл восстановленного продукта. Количественное соотношение сывороточных белков к казеину в смеси составляет 20:80. Смесь также обогащена таурином.

Общее количество жиров в 100 мл готового продукта составляет 3,5 г. Жировой компонент аналогичен составу смеси «Malyuk premium 2», включает сочетание молочного жира и растительных масел (кукурузного, кокосового, рапсового). В смеси оптимальное соотношение между ω-6 и ω-3 полиненасыщенными жирными кислотами (10: 1).

Углеводный компонент представлен лактозой, мальтодекстрином и небольшим количеством сахарозы. Общее количество углеводов — 7,4 г в 100 мл восстановленной смеси. Смесь содержит сбалансированный комплекс минеральных веществ, микроэлементов и витаминов. В данной смеси увеличено содержание железа в связи с большей потребностью в нем у детей во 2-м полугодии жизни (в этом возрасте запасы материнского железа истощаются, что часто приводит к анемии). В состав молочной смеси также введены пребиотики (комбинация галакто- и фруктоолигосахаридов) и нуклеотиды.

В последнее время, на фоне повышенного внимания к обеспечению детей первых лет жизни молочными продуктами, в мире определилась тенденция к созданию специальных заменителей молока, состав которых ориентирован на детей до 3-х лет жизни. По мнению ведущих нутрициологов, использование адаптированных молочных смесей (модифицированного молока) в питании детей первых 3-х лет жизни позволяет физиологическим путем обеспечить значительную часть потребностей организма детей этой возрастной группы важными пищевыми веществами. В последних рекомендациях Комитета по детскому питанию Франции (2011) указано, что «молоко роста» (модифицированное молоко) должны употреблять все дети до достижения ими 3-х летнего возраста.

К таким смесям относится «Malyuk premium 3 с пребиотиками и нуклеотидами» производства ООО «Хорольский завод детских продуктов питания».

Сухая молочная смесь «Малютка premium 3 с пребиотиками и нуклеотидами» приближена по составу к материнскому молоку и учитывает возросшие потребности детей второго и третьего лет жизни. Количество белка в смеси составляет 2,7 г в 100 мл восстановленного продукта. Соотношение сывороточных белков к казеину составляет 20:80. Смесь обогащена таурином — незаменимой аминокислотой, которая играет большую роль в жировом обмене, способствует развитию нервной системы и становлению зрительной функции ребенка.

Общее количество жиров в 100 мл готового продукта составляет 2,6 г. Важен не только количественный, но и качественный состав жиров. Жировой компонент так же представлен специально подобранным сочетанием молочного жира и растительных масел (кукурузного, кокосового, рапсового). Это обеспечивает необходимое содержание эссенциальных жирных кислот — линолевой кислоты (ω-6) и альфа-линоленовой кислоты (ω-3). В смеси соблюдено оптимальное соотношение между ω-6 и ω-3 полиненасыщенными жирными кислотами (10: 1). Для улучшения переваривания и усвоения жиров в смесь «Malyuk premium 3» введено небольшое количество природного эмульгатора лецитина, который способствует «растворению» жировых капель в просвете кишечника. Введение в состав смеси L-карнитина облегчает внутриклеточный транспорт и окисления жирных кислот в организме.

В состав молочной смеси введены пребиотики — комбинация короткоцепочечных галактоолигосахаридов и длинноцепочечных фруктоолигосахаридов в соотношении 9:1, чтобы бифидогенная активность смеси была приближена к таковой грудного молока.

В смесь добавлены 5 самых важных нуклеотидов: аденозинмонофосфат, цетидинмонофосфат, урединмонофосфат, гуанинмонофосфат, инозинмонофосфат. Их количество в 100 мл обновленной смеси составляет 2,29 — 3,93 мг.

«Malyuk premium 3» с пребиотиками и нуклеотидами «представляет собой полноценную молочную смесь, предназначена для детей с 12 месяцев жизни в качестве молочного напитка, при приготовлении различных блюд (сухих безмолочных каш, десертов, супов).

Результаты проведенных клинических испытаний отечественных детских молочных смесей „Malyuk premium 1“, „Malyuk premium 2“, Malyuk premium 3», обогащенных пребиотиками и нуклеотидами, свидетельствуют об их хорошей переносимости как относительно здоровыми детьми, так и детьми с особыми потребностями в питании.

На Хорольском заводе детских продуктов питания изготавливаются смеси «Malyuk» с преобладанием казеина для вскармливания детей в течение всего первого года жизни — от 0 до 12 месяцев: «Malyuk 1», «Malyuk 2». Данный продукт может использоваться в питании как здоровых детей, так и в питании детей с особыми потребностями. Например, при срыгиваниях (поскольку казеиновый сгусток, образующийся в желудке, более плотный и препятствует забрасыванию содержимого желудка в пищевод). Дети, в питании которых используется «казеиновая» смесь, лучше наедаются в связи с большим насыщающим эффектом казеина.

Смесь «Malyuk 1», которая используется для вскармливания детей 1-го полугодия жизни, содержит оптимальное количество белка — 1,42 г на 100 мл восстановленной смеси. Соотношение сывороточных белков к казеину составляет 20:80.

Жировой компонент (3,58 г на 100 мл восстановленной смеси) состоит из смеси растительного масла (источник незаменимых полиненасыщенных жирных кислот) и молочного жира, что существенно улучшает вкус продукта. В качестве источника незаменимых аминокислот введены кукурузное и подсолнечное масла (ω-6).

Углеводный компонент (7,29 г на 100 мл смеси) представлено композицией лактозы (75%) и декстринмальтозы (15, 5%), что способствует снижению осмолярности продукта.

Смесь «Malyuk 2» используется для вскармливания детей 2-го полугодия жизни, количество белка — 1,69 г на 100 мл восстановленной смеси. Соотношение сывороточных белков к казеину составляет 20:80. Жировой компонент (3,5 г на 100 мл восстановленной смеси) состоит из смеси растительного масла и молочного жира. Углеводный компонент смеси «Malyuk 2» (7,43 г на 100 мл смеси) представлен лактозой, декстринмальтозой и сахарозой.

Эти продукты обогащены таурином, который благоприятно влияет на развитие сетчатки глаза и нервной ткани. Таурин также способствует перевариванию и всасыванию жиров, что очень важно для детей первого года жизни, у которых толерантность к жиру снижена.

Минеральный состав этих смесей соответствует физиологическим потребностям детей первого года жизни. В продукте оптимальное соотношение кальция и фосфора (1,7: 1) и адекватное содержание железа. Смесь содержит достаточное количество йода (7,4 мкг в 100 мл смеси) для предупреждения его дефицита и правильного формирования щитовидной железы. Введение селена обеспечивает иммунную и антиоксидантную защиту. Витаминный состав продуктов соответствует физиологическим потребностям ребенка в этих очень важных факторах питания.

Для полноценного развития ребенка важно не только количество потребляемого с пищей белка, но и его качество, которое определяется аминокислотным составом белкового компонента. По аминокислотному составу белки молочной сыворотки и казеина достаточно близки к аминокислотному составу белков женского молока. Поэтому биологическая ценность детских смесей, изготовленных на основе белков коровьего молока, достаточно высока. Хотя аминокислотный состав сывороточных белков в смесях близок к составу белков женского молока, полного соответствия с белками женского молока не могут обеспечить ни сывороточные белки, ни казеин. Особенно это касается уровня серосодержащих аминокислот (метионина и цистеина) и ароматических аминокислот (фенилаланина, тирозина и триптофана).

В связи с этим вызывает определенный интерес гипотеза о целесообразности включения в состав молочных смесей муки злаковых культур, как альтернативного источника вышеуказанных аминокислот. Подобные смеси традиционно используют в России, в Германии, Австрии, Швеции. Использование для вскармливания детей смесей с добавлением зерновых способствует лучшему насыщению детей, которые плохо выдерживают интервалы между кормлениями. Таким образом можно избежать введения дополнительных объемов молочной смеси, что может приводить к перекорму детей и является одним из факторов риска развития ожирения.

На Хорольском заводе детских продуктов питания выпускаются продукты для питания детей первого года жизни с добавлением муки зерновых. Смеси «Malysh» и «Malyuk premium с добавлением муки зерновых» предназначены для вскармливания здоровых детей с 4-х и 6-ти месяцев жизни соответственно.

Благодаря содержанию муки зерновых смеси имеют хороший насыщающий эффект, обеспечивая спокойное поведение ребенка между кормлениями.

Состав смеси «Малыш» специально сбалансирован с учетом потребностей растущего организма. Содержание белка − 1,52 г в 100 мл готовой смеси. Высокий уровень углеводов и более высокая энергетическая ценность. Увеличенное содержание железа (0,97 мг / 100 мл) в связи с более высокой потребностью в нем детей с 4-х месяцев жизни, обеспечивает профилактику анемии (в этом возрасте запасы материнского железа истощаются, что может привести к развитию анемии).

Состав смеси «Malyuk premium с добавлением зерновых» специально сбалансирован с учетом потребностей ребенка 2-го полугодия жизни. Содержание белка − 1,6 г в 100 мл смеси. Жировой компонент (3,5 г в 100 мл готовой смеси) специально подобран сочетанием молочного жира и растительных масел (кукурузного, кокосового, рапсового). В смеси оптимальное соотношение между ω-6 и ω-3 полиненасыщенными жирными кислотами (10: 1). Углеводный компонент представлен лактозой, мальтодекстрин и небольшим количеством сахарозы. Общее количество углеводов − 7,3 г в 100 мл восстановленной смеси.

Добавление в продукт различных видов муки (рисовой, гречневой, овсяной) позволяет подобрать смеси «Малыш» и «Малютка премиум с зерновыми» с учетом особенностей пищеварения ребенка.

Смесь «Malysh» с гречневой мукой идеально подходит для профилактики и как составляющая диеты при анемии, заболеваниях желудочно-кишечного тракта. «Малыш» с рисовой мукой регулирует деятельность кишечника, особенно показан при «неустойчивом» стуле и диарее. В смесях «Malysh» с гречневой и рисовой мукой отсутствует глютен.

Смесь «Malysh» с овсяной мукой чаще применяется при нарушениях со стороны желудочно-кишечного тракта, так как оказывает обволакивающее действие на слизистую кишечника и регулирует моторные процессы.

Смеси «Malysh» с добавлением зерновых хорошо сочетаются с базовой молочной смесью «Malyuk», рекомендованной для регулярного кормления здоровых детей, а также с грудным молоком.

Xorol zavodining bolalar oziq-ovqat mahsulotlari

«Xorol bolalar oziq-ovqat mahsulotlari zavodi» MChJ Ukrainadagi eng yirik bolalar va maxsus oziq-ovqat mahsulotlarini ishlab chiqaruvchi zavod hisoblanadi. 40 yildan ortiq vaqt oralig’ida «Malyuk» va «Malysh» aralashmalari mamlakatimizda muvaffaqiyatli qo’llanib kelinmoqda.

Ishlab chiqarish Poltava viloyatining ekologik toza hududida joylashgan, «Bosch» va «Alfa Laval» sutni qayta ishlash uskunalarini ishlab chiqaruvchi yetakchi kompaniyalarning texnologik, sovutish va energiya uskunalari bilan jihozlangan. Sifatni nazorat qilishga alohida e’tibor beriladi. Resurs bazasi joylashgan hududda qonun tomonidan tasdiqlangan, amalga oshirilgan va doimiy ravishda monitoring qilinadigan maxsus tadbirlar majmui ishlab chiqilgan. Ehtiyotkorlik bilan nazorat qilish ishlab chiqarishning har bir bosqichida amalga oshiriladi. Barcha mahsulotlar Ukraina qonunchiligi talablariga muvofiq sertifikatlangan.

Aralashmalar faqat davlat darajasida bolalar ovqatini ishlab chiqarish uchun maxsus xom-ashyo zonalari maqomiga ega bo’lgan, fermer xo’jaliklaridan keltiriladigan yuqori sifatli sutdan tayyorlanadi.

«Xorol bolalar oziq-ovqat mahsulotlari zavodi» MChJda chaqaloqlar va maxsus oziq-ovqatar zarur vitaminlar, makro- va mikroelementlar, biologik qimmatli komponentlar bilan boyitilgan tabiiy sutdan tayyorlanadi. Texnologiyasining o’ziga xosligi shundaki mahsulotlar yangi, quritilmagan, maxsus saralangan sutdan tayyorlanishidir, bu mahsulotlarning biologik qiymatini iloji boricha saqlashga imkon beradi va aralashmalar hamda bo’tqalarning ajoyib ta’m sifatini aniqlab beradi. Mahsulotlarda bo’yoqlar, aromatizatorlar, konservantlar, pestitsidlar, og’ir metallarning tuzlari, radionuklidlar va boshqa zararli moddalar mavjud emas.

«Xorol bolalar oziq-ovqat mahsulotlari zavodi» MChJ mahsulotlarining asosiy afzalliklaridan biri bu uni tayyorlash jarayonida pasterizatsiya qilish, so’ngra esa, mahsulot tozaligining qiymatini yo’qotmay saqlanishi hisoblanadi.

Sut ko’plab mikroorganizmlar, shu jumladan yuqumli kasalliklarga olib kelishi mumkin bo’lgan patogenlar uchun yaxshi ozuqadir. Mahsulotlarga issiqlik bilan ishlov berish ularni zararsizlantirilishida katta ahamiyat kasb etadi, bu mahsulot sifatini saqlab qolishda juda muhim.

Bolalar ovqatlarini ishlab chiqarishda issiqlik bilan ishlov berishning ikki turi qo’llaniladi — pasterizatsiya va sterilizatsiya. Sutning mikrobiologik tozaligini ta’minlash nuqtai nazaridan sterilizatsiya (100 ° C dan yuqori haroratda ishlov berish) samaraliroq, chunki bu mikroorganizmlar va ularning sporalarini butunlay yo’q qiladi. Ammo shuni yodda tutish kerakki, issiqlik bilan ishlov berishda yuqori harorat sutning tarkibi va tuzilishidagi sezilarli o’zgarishlarga olib keladi va bu mahsulotning umumiy sifatini yomonlashtiradi.

Pasterizatsiya (mahsulotlari isitish 100 ° C dan oshmaydi) mahsulotning qiymatini saqlagan holda, patogen mikroorganizmlarni, shu jumladan spora hosil qilmaydigan patogen bakteriyalarni yo’q qilishga imkon beradi. Issiqlik bilan ishlov berishning ushbu turi, ham ta’mni, ham bir qator qimmatli komponentlarni (vitaminlar, fermentlar) saqlanib qolishini hisobga olgan holda, deyarli mahsulotni o’zgartirmaydi.

Shunday qilib, bolalar sut mahsulotlarini ishlab chiqarishda sut va aralashmaning pasterizatsiyasi mikrobiologik tozaligini ta’minlaydi, shu bilan birga sut va tayyor mahsulot tarkibida nisbatan kamroq o’zgarishlar sodir etadi, biologik ahamiyati va ta’mini saqlab qoladi.

Zamonaviy texnologiyalar, asbob-uskunalar va retseptlar sababli, «Xorol bolalar oziq-ovqat mahsulotlari zavodi» MChJning barcha mahsulotlari 87-95°C haroratda pasterizatsiya qilinadi — bu bolalarning to’g’ri rivojlanishi uchun zarur bo’lgan barcha ozuqaviy moddalarni o’zida saqlaydigan «jonli mahsulot» olish imkonini beradi. Aralashmalar diyetolog va sut ishlab chiqarish sohasidagi yetakchi mutaxassislar bilan birgalikda ishlab chiqilgan. Mahsulotlar Ukraina ovqatlanish ilmiy-tadqiqot instituti va Ukraina Tibbiyot fanlari akademiyasining pediatriya, akusherlik va ginekologiya instituti tomonidan tasdiqlangan. Sut aralashmalarining tarkibini ishlab chiqishda, FAE / WHO / Codex Alimentarius Evropa ilmiy pediatriya-gastroenterologlari jamiyatining tavsiyalari inobatga olinadi. Sog’lom emizikli bolani ovqatlantirishda aralashmalarga moslashtirish quyidagilarni o’z ichiga oladi:

1.Aralashmalarning oqsil tarkibiy qismlarini moslashtirish:

— oqsil tarkibini pasaytirish;

— zardob oqsillari bilan boyitish;

— nukleotidlarning qo’shilishi,

— aminokislotalar tarkibini tuzatish (taurinning qo’shilishi).

2. Uglevod tarkibiy qismini moslashtirish:

— yetishmayotgan laktoza miqdorini qo’shilishi;

— oligosaxaridlarning qo’shilishi.

3. Aralashmaning yog’ tarkib qismini moslashtirish:

— o’simlik yog’lari bilan boyitish (ko’p to’yinmagan yog’li kislotalar — omega-6 va omega-3).

4. Aralashmaning vitamin, makro- va mikroelement tarkibini moslashtirish:

— vitaminlar bilan boyitish;

— mikroelementlar tarkibini majburiy ravishda (I, Zn, Fe, Cu, Se) qo’shish bilan tuzatish

— kalsiy va fosfor miqdorini optimallashtirish.

Hozirgi kunda ko’plab zamonaviy bolalar aralashmalari moslashuvchanlik darajasiga ko’ra aksariyati boshlang’ich formulalarga bo’linadi, ular hayotning birinchi 6 oyidagi bolalarni boqish uchun ko’rsatiladi va navbatdagi formulalar — hayotning ikkinchi yarmidagi bolalar uchun. Boshlang’ich formulalar maksimal darajada(zamonaviy texnologiyalarning kuchi yetganicha) inson sutining tarkibiga yaqin va hayotning birinchi oylaridagi bolalar metabolizmining ehtiyojlari va xususiyatlariga mos keladi. Keyingi formulalar hayotning ikkinchi yarmidagi bolalarning ortib borayotgan ehtiyojlarini hisobga oladi.

Zamonaviy moslashuvchan sutli bolalar aralashmalariga misol tariqasida, prebiotiklar va nukleotidlar bilan boyitilgan Malyuk premium 1, Malyuk premium 2 va Malyuk premium 3 quruq bolalar sutli aralashmalarini keltirish mumkin. Ular bolalar ovqatlariga bo’lgan Yevropa standartlariga to’liq javob beradi.

Prebiyotiklar va nukleotidlarga boy bo’lgan boshlang’ich Malyuk premium 1 quruq sutli aralashmasi , tug’ilgandan 6 oygacha bo’lgan bolalarni ona suti yetishmovchiligi yoki yo’qligi sabab, aralash yoki sun’iy oziqlantirish uchun mo’ljallangan.

Aralashmaning oqsil tarkibini moslashtirish oqsil miqdorini kamaytirishni o’z ichiga oladi. Aralashmaning oqsillarini inson suti tarkibiga yaqinlashtirish uchun, unga oson hazm boladigan va o’zlashadigan, ko’krak sutida ko’p uchraydigan zardob oqsillari qo’shiladi. Oqsil miqdori 100 ml uchun 1,4 g ni tashkil etadi. Aralashmadagi zardob oqsillarining kazeinga nisbati 60:40 ni tashkil qiladi. Aralashma tauringa boyitilgan — yog ’almashinuvida katta rol o’ynaydigan, asab tizimining rivojlanishi va ko’rish funksiyasini shakllantirishga yordam beradigan muhim aminokislota.

Malyuk premium 1 aralashmasining yog’ tarkibiy qismi ko’krak sutidagi yog’larning tarkibiga imkon qadar yaqinlashtirilgan. Qayta tiklangan aralashmaning 100 ml tarkibidagi yog’ning umumiy miqdori 3,6 g ni tashkil qiladi. Sut yog’i va o’simlik yog’ining (makkajo’xori, hindiston yong’og’i, kolza) maxsus tanlangan birikmasi bolani optimal darajada poli to’yinmagan yog’ kislotalari bilan ta’minlaydi. Malyuk premium 1 aralashmasi tarkibiga alfa-linolenik (ω-3) va linoleik (ω-6) poli to’yinmagan yog’li kislotalarini kiritish juda muhimdir. ω-6 va ω-3 o’rtasidagi nisbatni 5: 1 dan 15: 1 gacha bo’lgan oraliqda saqlash muhim ahamiyatga ega. «Malyutka premium 1» aralashmasida bu nisbat 10: 1 ni tashkil qiladi. Ushbu aralashmaning tarkibiga alfa-linolenik kislota (ω-3) manbai bo’lgan kolza yog’ining qo’shilishi hisobiga ω-6 sinfdan ω-3 gacha optimal nisbatga erishilgan.

Yog’ so’rilishini yaxshilash uchun Malyuk premium 1 sut aralashmasiga oz miqdordagi tabiiy emulsifikator, lesitin qo’shiladi. Lesitin tanaga energiya ishlab chiqarishga yordam beradi va miya uchun juda muhim qurilish materiali hisoblanadi, jigar va buyrak faoliyatini yaxshilaydi hamda xolin manbai hisoblanadi. Aralashmaning tarkibiga shuningdek, L-karnitin — tabiiy vitaminga o’xshash modda, yog’larning tashilishi va so’rilishini tartibga soluvchi modda kiritilgan. «Malyutka Premium» aralashmasining tarkibiga qo’shiladigan sut yog’i mahsulotning ta’mini yaxshilaydi. Sut yog’i bilan ma’lum miqdordagi xolesterin qo’shiladi, bu uning endogen sintezini tartibga solishni ta’minlaydi va metabolizmning navbatdagi bosqichini belgilaydi. Ko’krak sutida ham xolesterin mavjud, bundan tashqari emizish giperxolesterinemiya xavfini kamaytirishi ma’lum. Shu sababli, sut yog’ini aralashmalar tarkibiga kiritish maqsadga muvofiq deb taxmin qilish mumkin.

Uglevod komponenti mahsulotdagi yagona uglevod — laktoza 100 ml uchun 7,3 g miqdorida ifodalanadi. Laktoza — ona sutining asosiy uglevod tarkibiy qismidir, u bir qator muhim biologik xususiyatlarga ega: bolani energiya bilan ta’minlaydi, tezda hazm bo’ladi va minerallarning (kaltsiy, rux, magniy va boshqalar) so’rilishini yaxshilaydi. Laktoza tarkibiga kiradigan galaktoza, miyaning (galaktotserebrosiy) shakllanishi uchun zarurdir. Laktoza, bifidobakteriyalar va laktobakteriyalarning o’sishini ta’minlash orqali normal ichak biosenozini saqlashga yordam beradi.

Sigir sutini ona sutiga moslashtirishda juda muhim bo’g’in bu mikroelement tarkibini tuzatishdir. Bu, bir tomondan, sigir sutiga nisbatan aralashmalarda Ca, K, Na mineral tuzlarini kamaytirish, ikkinchi tomondan, zarur bo’lgan essentsial mikroelementlarini (I, Zn, Fe, Cu, Se) majburiy ravishda kiritishdan iborat. Aralashmaning tarkibini ishlab chiqish jarayonida, eng avvalo, bolaning ushbu tarkibiy qismlarga bo’lgan fiziologik ehtiyojlari hisobga olingan. Moslashtirilgan aralashmalarda nafaqat mikroelementlarining soni, balki ularning nisbati ham juda muhimdir. Osteogenez jarayonining to’g’ri o’tishi uchun zarur bo’lgan Ca va P ning optimal nisbati katta ahamiyatga ega. «Malyuk premium 1» aralashmasida bu nisbat 1,7: 1 (boshqa boshlang’ich aralashmalarda 1,2: 1 dan 2: 1 gacha). «Malyutka Premium 1» aralashmasi temirning yetarli miqdorini (100 ml ga 0,50-0,84 mg) yetkazib beradi, bu temir tanqisligi kamqonligining va psixomotor profilaktikasi uchun, bolalarning intellektual rivojlanishi uchun juda muhimdir. Temirning eng yaxshi so’rilishi uchun C vitaminining temir bilan optimal nisbati (15: 1) bo’lishi lozim.

Sigir sutida oqsil va mineral tuzlarning ko’pligi hayotining dastlabki yillarida bolalarning buyraklari va ichak shilliq qavatining siqilishiga olib keladi. Bu sigir sutini hayotning dastlabki yarmidagi va xatto ikkinchi yarim yilligidagi bolalarga tavsiya etmaslikning asosiy sabablaridan biridir.

Aralashmaning tarkibida turli xil vitaminlar va vitaminlarga o’xshash moddalar mavjud (A, D, E, K, C, B1, B2, B6, B12, PP, foliy kislotasi, pantotenik kislota), ularning tarkibi inson sutiga yaqin.

So’nggi paytlarda, rivojlanayotgan bola organizmi uchun vitaminga o’xshash moddalarning ulkan rolini hisobga olgan holda, aralashma tarkibiga vitaminga o’xshash xolin va inozitol moddalari kiritildi.

Aralash yoki sun’iy oziqlantirishga bo’lgan ehtiyoj mikroekologik buzilishlarning shakllanishiga zamin yaratadi. Oshqozon-ichak trakti foydali mikroflorasi (bifidobakteriyalar, laktobakteriyalar) bilan sekin qoplanadigan, erta tug’ilgan chaqaloqlar dizbioz rivojlanishiga ko’proq moyil bo’ladi. Yangi tug’ilgan chaqaloqlar va yosh bolalarning dizbioz muammosini hal qilishning maqbul usullaridan biri bu prebiyotiklar bilan boyitilgan, moslashtirilgan sut aralashmalaridan foydalanish. Sut aralashmalari tarkibiga prebiyotiklarni qo’shimcha ravishda kiritish ko’krak sutidagi oligosaxaridlarning ta’sirini orttiradi va ichak mikroflorasini tarkibini normallashtirishga imkon beradi.

Prebiyotiklarning uchta asosiy guruhga bo’linadi: inulin guruhining prebiyotikalari (inulin, oligosaxaridlar, fruktooligosaxaridlar — FOS), galaktooligosaxaridlar (GOS) va laktuloza.

Oligosaxaridlar prebiyotiklar guruhiga kiradi. Prebiyotiklar foydali ichak mikroflorasining rivojlanishini ta’minlaydigan va bolaning tanasiga ijobiy ta’sir ko’rsatadigan, ovqat hazm qilish jarayonlari va immunitet holatini yaxshilaydigan uglevod turidir. Yarim asrdan ko’proq vaqt oralig’ida ko’krak suti oligosaxaridlarining bifidogen ta’siri (ko’krak sutining prebiyotik tarkibiy qismi) ma’lum. 2012 yil, fevral oyida Evropa pediatrlari, gastroenterologlari va nutritsiologlari (ESPGHAN) sut tarkibidagi probiotiklar va prebiotiklarni qo’shimcha kiritish samaradorligi va xavfsizligi to’g’risida tizimli sharhni e’lon qildi. Ushbu sharhda prebiotiklarni o’z ichiga olgan aralashmalarning antropometrik ko’rsatkichlarga ta’siri, axlatning konsistensiya massasi va bolaning ichak harakatining tabiati tahlil qilinadi. Mutaxassislarning ta’kidlashicha, prebiotiklar bilan boyitilgan sut aralashmalari axlat(kal)ning pH miqdorini kamaytiradi, ichak harakatining tezligini oshiradi, kalni yumshatadi va bifido- va laktobakteriyalar sonini ko’paytiradi.

Prebiotiklarning ta’sir etish mexanizmi juda murakkab. Oshqozon-ichak traktining yuqori qismlariga bo’linmasdan, bu moddalar o’zgarmagan holda katta ichakka yetib borib, fermentatsiyaga uchraydi va u yerda bifido- va laktobakteriyalarning selektiv o’sishini ta’minlovchi substratlar hosil qiladi. Raqobat natijasida bifido- va laktobakteriyalar enterotsitlarga bog’lanib, patogen mikroorganizmlarning adgeziyasini oldini oladi. Ushbu jarayonni amalga oshirishda sut kislotasi yordam beradi. Sut kislotasi ichakdagi pH miqdorini pasaytiradi va bakteritsid ta’sir ko’rsatib, patogen mikrofloraning o’sishini kamaytiradi. Qisqa zanjirli yog’ kislotalari (sirka, propion, butir) kolonositlarga ijobiy trofik ta’sir ko’rsatadi. Odam sutida oligosaxaridlar uglevodlar umumiy miqdorining 15 foizini tashkil qiladi, sigir sutida esa ular deyarli yo’q. Sun’iy oziqlantirish uchun bolalar sutli aralashmalarini oligosaxaridlar bilan boyitish oligasaxarid prebiotik xususiyatlarining asosini tashkil etadi.

Prebiyotiklar bilan boyitilgan sut aralashmalaridan foydalanish mikrofloraning holatiga ijobiy ta’sir ko’rsatadi, patogen mikroorganizmlar miqdorini pasaytirishga yordam beradi va bolalarda yuqumli va atopik kasalliklar xavfini kamaytiradi.

«Malyuk premium 1» sut aralashmasining tarkibiga 9:1 nisbatda qisqa zanjirli galaktooligosaxaridlar (GOS) va uzoq zanjirli fruktooligosaxaridlar (FOS) birikmasi kiritildi. Bu nisbat molekulalar o’lchami bo’yicha maksimal ravishda ko’krak sutinikiga mos taqsimlanishi va bifidogen faolligi ham imkon qadar ko’krak sutinikiga mos kelishi uchun tanlangan.

So’nggi yillarda bolalar sutli aralashmalarini ona sutida mavjud bo’lgan tarkibiy qismlar bilan boyitishga katta e’tibor berilmoqda. Ushbu tarkibiy qismlarga nukleotidlar kiradi. Nukleotidlar ko’plab biokimyoviy va hujayra ichidagi jarayonlarda muhim rol o’ynaydigan birikmalardir. Ular tuzilishiga ko’ra, uchta tarkibiy qismdan iborat: azotli asos, shakar — pentoza va bittadan uchtagacha fosfat guruhlari.

Ko’krak sutida taxminan 13 xil nukleotidlar mavjud, ulardan beshtasi eng muhimlaridandir. Bularga adenozinmonofosfat (AMP), sitidinmonofosfat (SMF), guaninmonofosfat (GMF), uridinmonofosfat (UMF) kiradi.

Organizmning fiziologik va immunologik reaksiyalarida nukleotidlarning ahamiyati juda katta ekanligi aniqlangan. Ular RNK va DNK sintezida ishtirok etadilar, normal ichak mikroflorasini shakllantirishga yordam beradi, ozuqa moddalarining so’rilishiga ta’sir qiladi, immunomodulyatsion ta’sirga ega, turli organlar va tizimlarning hujayralari o’sishi va differensiatsiyasi uchun zarur energiyani yetkazib beradi. Nukleotidlar miya to’qimalari va vizual analizatorlarning o’z vaqtida yetilishiga hissa qo’shadi. Shuning uchun chaqaloqlarni oziqlantirishda nukleotidlarning qo’shimcha oziq-ovqat bilan ta’minlanishi juda muhimdir.

«Malyuk premium 1» aralashmasiga 5 ta zaruriy nukleotidlar qo’shilgan: adenozin, sitidin, uridin, guanozin, inozit (1-jadval).

1-jadval

Moslashtirilgan aralashmadagi, ona sutidagi va sigir sutidagi nukleotidlarning soni va ularning tarkibi

NukleotidlarSigir suti mg/100 mlOna suti mg/100 mlAralashma «Malyutka premium», mg/100ml
Adenozin0,41,10,50-0,77
Sitidin6,71,00,72-1,39
Guanozin0,20,14-0,30
Inozin0,30,50,34-0,61
Uridin0,70,50-0,86

Bolalar sutli aralashmalarini nukleotidlar bilan qabul qilgan bolalarning klinik tekshiruvi, ularning yuqori samaradorliligini ko’rsatdi. Bolalar vazni yaxshilandi, ularda ichak disfunksiyasi kamroq uchradi va ular zararli ekologik omillarga, yuqumli agentlarga nisbatan chidamliroq ekanliklari kuzatildi. Ushbu bolalarning motor va jismoniy rivojlanish ko’rsatkichlari oddiy aralashmalar bilan oziqlangan bolalarga qaraganda yuqori edi.

Prebiotiklar va nukleotidlar bilan to’yingan «Malyuk premium 2» quruq sutli aralashmasi navbatdagi formula hisoblanadi va 6 oydan 1 yoshgacha bo’lgan bolalarni ko’krak suti yetishmasligi yoki yo’qligida aralash va sun’iy oziqlantirishga mo’ljallangan. Ushbu aralashma tarkibi ko’krak sutiga yaqin qilib tayyorlanadi va hayotining ikkinchi yarim yilligidagi bolalarning ortib borayotgan ehtiyojlarini qondirishni hisobga oladi.

100 ml tayyor mahsulotdagi yog ’miqdori 3,5 g ni tashkil qiladi. Yog’ tarkibiy qismi «Malyuk premium 1» aralashmasining tarkibiga o’xshaydi, tarkibiga sut yog’i va o’simlik moylari (makkajo’xori, hindiston yong’og’i, kolza) kiradi. Aralashmaning ω-6 va ω-3 to’yinmagan yog’li kislotalar o’rtasida optimal nisbati (10: 1).

Uglevod tarkibiy qismi laktoza, maltodekstrin va oz miqdordagi saxarozadan iborat. Uglevodlarning umumiy miqdori 100 ml qayta tiklangan aralashmada 7,4 g ni tashkil qiladi. Aralashma minerallar, mikroelementlar va vitaminlarning muvozanatli kompleksini o’z ichiga oladi. Ushbu aralashmada temirning miqdori, hayotining ikkinchi yarim yilligidagi bolalarda unga bo’lgan ehtiyojning ortishi sababli ko’payadi (bu yoshda onada temirning zaxiralari kamayib ketadi va ko’p hollarda anemiyaga olib keladi). Sut aralashmasining tarkibiga prebiotiklar (galakto- va fruktooligosaxaridlarning birikmasi) va nukleotidlar ham kiritilgan.

Oxirgi paytlarda, bolalarni hayotining birinchi yillarida sut mahsulotlari bilan ta’minlashga bo’lgan e’tiborning kuchayishi fonida, dunyo bo’ylab 3 yoshgacha bo’lgan bolalarga mo’ljallangan maxsus sut o’rnini bosuvchi mahsulotlarni yaratish tendentsiyasi aniqlandi. Yetakchi nutrisiologlarning fikriga ko’ra, moslashtirilgan sut aralashmalarini (o’zgartirilgan sut) hayotning daslabki 3 yilligidagi bolalarning ovqatlanishida qo’llash fiziologik jihatdan ushbu yoshdagi bolalarning tanadagi muhim ehtiyojlarini zaruriy ozuqalar bilan ta’minlash imkonini beradi. Fransiya bolalar oziq-ovqat qo’mitasining (2011) so’nggi tavsiyalari shuni ko’rsatadiki, «o’stiradigan sut«ni (o’zgartirilgan sut) barcha bolalar 3 yoshga to’lgunglariga qadar iste’mol qilishlari zarur.

Bunday aralashmalarga «Xorol bolalar oziq-ovqat mahsulotlari zavodi» MChJ tomonidan ishlab chiqarilgan «Prebiotiklar va nukleotidlar bilan to’yingan Malyuk premium 3» misol bo’la oladi.

«Malyutka premium 3 prebiotiklar va nukleotidlar bilan » quruq sut aralashmasi ko’krak sutiga o’xshaydi va hayotining ikkinchi va uchinchi yillarida bolalarning ortib borayotgan ehtiyojlarini hisobga oladi. Aralashmadagi oqsil miqdori 100 ml qayta tiklangan mahsulotda 2,7 g ni tashkil qiladi. Zardob oqsillarining kazeinga nisbati 20:80. Aralashma taurin bilan boyitilgan — bu yog’ almashinuvida katta rol o’ynaydigan, asab tizimining rivojlanishi va bolaning ko’rish funksiyasini shakllantirishga yordam beradigan muhim aminokislota.

100 ml tayyor mahsulotdagi yog’ning umumiy miqdori 2,6 g ni tashkil qiladi. Yog’larning nafaqat miqdori, balki sifati ham muhimdir. Yog’ning tarkibiy qismi sut yog’i va o’simlik moylarining (makkajo’xori, hindiston yong’og’i, kolza) maxsus tanlangan birikmasi bilan ifodalanadi. Bu essentsial yog’ kislotalarining zaruriy tarkibini ta’minlaydi — linol kislotasi (ω-6) va alfa-linolenik kislota (ω-3). Aralashmaning ω-6 va ω-3 to’yinmagan yog’li kislotalar o’rtasida optimal nisbati mavjud (10: 1). Yog’larning hazm qilinishi va so’rilishini yaxshilash uchun «Malyuk premium 3» aralashmasiga oz miqdordagi lesitinning tabiiy emulgatori kiritilgan, bu ichak bo’shlig’idagi yog’ tomchilarini «eritib yuborishga» yordam beradi. Aralashmaga L-karnitinni kiritish hujayralararo tashuvni va organizmdagi yog’ kislotalarini oksidlanishini osonlashtiradi.

Sut aralashmasining tarkibiga prebiotikalar kiritilgan — aralashmaning bifidogen faolligi ko’krak sutiga yaqin bo’lishi uchun 9: 1 nisbatda qisqa zanjirli galaktooligosaxaridlar va uzoq zanjirli fruktooligosaxaridlar birikmasi qo’shilgan.

Aralashmaga 5 ta eng muhim nukleotid qo’shilgan: adenozinmonofosfat, setidinmonofosfat, uredinmonofosfat, guaninmonofosfat, inozinmonofosfat. 100 ml yangilangan aralashmada ularning miqdori 2,29 — 3,93 mg ni tashkil etadi.

Prebiotikalar va nukleotidlar bilan to’yingan «Malyuk premium 3» — o’zida yaxlit sutli aralashmani jam qiladi, 12 oylik bolalar uchun turli ovqatlar (quruq sutsiz bo’tqa, shirinliklar, sho’rvalar) tayyorlashda sutli ichimlik sifatidagi aralashma.

Prebiyotikalar va nukleotidlar bilan boyitilgan, mahalliy sutli aralahmalar «Malyuk premium 1», «Malyuk premium 2», «Malyuk premium 3» o’tkazilgan klinik tadqiqotlar natijalariga ko’ra sog’lom bolalarga ham, alohida ovqatlanish ehtiyojiga ega bolalarga ham birdek foydali ekanligini ko’rsatdi .

Xorol bolalar oziq-ovqat mahsulotlarini ishlab chiqarish zavodida hayotining dastlabki yilidagi — 0 dan 12 oygacha bo’lgan bolalarni oziqlantirish uchun kazeinga boy «Malyuk» aralashmalari tayyorlanadi: «Malyuk 1», «Malyuk 2». Ushbu mahsulotdan birdek, sog’lom bolalarni va alohida ehtiyojlari bor bo’lgan bolalarni ovqatlantirishda foydalanish mumkin. Masalan, kekirgan payt (oshqozonda hosil bo’lgan kazein laxtasi zichroq bo’lgani uchun oshqozondagi narsalarning qizilo’ngachga tushishining oldini oladi). Ratsionida kazein aralashmasi ishlatiladigan bolalar, kazeinning juda to’yingan ta’siri tufayli yaxshiroq ovqatlanadilar.

Hayotining birinchi yarmidagi bolalarni boqish uchun ishlatiladigan «Malyuk 1» aralashmasi, oqsilning maqbul miqdorini o’zida jamlaydi — 100 ml qayta tiklangan aralashmada 1,42 g. Zardob oqsillarining kazeinga nisbati 20:80.

Yog’ tarkibiy qismi (100 ml qayta tiklangan aralashma uchun 3,58 g) o’simlik moyi (muhim to’yinmagan yog’ kislotalari manbai) va sut yog’idan iborat bo’lib, bu mahsulotning ta’mini sezilarli darajada yaxshilaydi. Makkajo’xori va kungaboqar yog’lari (ω-6) muhim aminokislotalar manbai sifatida kiritilgan.

Uglevod tarkibiy qismiga (100 ml aralashmada 7,29 g) laktoza (75%) va dekstrinmaltoza (15, 5%) tashkil topgan tarkib kiradi, bu mahsulotning osmolyarligini pasaytirishga yordam beradi.

Malyuk 2 aralashmasi hayotining 2-yarmida yilligidagi bolalarni boqish uchun ishlatiladi, oqsil miqdori 100 ml qayta tiklangan aralashmada 1,69 g. Zardob oqsillarining kazeinga nisbati 20:80. Yog’ tarkibiy qismi (qayta tiklangan aralashmaning 100 ml da 3,5 g) o’simlik yog’i va sut yog’i aralashmasidan iborat. «Malyuk 2» aralashmasining uglevod tarkibi (100 ml aralashmaga 7,43 g) laktoza, dekstrinmaltoza va saxaroza bilan ifodalanadi.

Ushbu mahsulotlar taurin bilan boyitilgan, bu esa ko’z setchatkasi va asab to’qimalarining rivojlanishiga ijobiy ta’sir qiladi. Taurin, shuningdek, hayotining birinchi yilligidagi , yog’larga bo’lgan bardoshliligi pasaygan bolalar uchun juda muhim bo’lib, yog’larni hazm qilish va so’rilishini osonlashtiradi.

Ushbu aralashmalarning mineral tarkibi hayotning dastlabki yilidagi bolalarning fiziologik ehtiyojlariga mos keladi. Mahsulot kaltsiy va fosforning optimal nisbati (1,7: 1) va temirning yetarli miqdoriga ega. Aralashmada, yod yetishmovchiligini oldini olish va qalqonsimon bezning to’g’ri shakllanishi uchun yetarli miqdorda yod mavjud (100 ml aralashmada 7,4 mkg). Mahsulotlar tarkibiga selenning kiritilishi immunitet va antioksidant himoyasini ta’minlaydi. Mahsulotlarning vitamin tarkibi bolaning fiziologik ehtiyojlari uchun juda muhim ovqatlanish omillariga mos keladi.

Bolaning to’liq rivojlanishi uchun nafaqat oziq-ovqat bilan iste’mol qilinadigan oqsil miqdori, balki uning tarkibidagi aminokislotalar orqali aniqlanadigan oqsil sifati ham muhimdir. Aminokislota tarkibi jihatidan sutli oqsil zardobi va kazein ko’krak sutining aminokislotali oqsillari tarkibiga juda yaqin. Shuning uchun sigir suti oqsillari asosida tayyorlangan bolalar aralashmalarining biologik qiymati ancha yuqori. Aralashmalarda aminokislotali zardob oqsili tarkibi inson suti oqsillariga yaqin bo’lsa ham, na zardob va na kazein inson suti oqsillariga to’la mos kela olmaydi. Bu ayniqsa, oltingugurtni o’z ichiga olgan aminokislotalar (metionin va sistein) va aromatik aminokislotalar (fenilalanin, tirozin va triptofan) uchun tegishli.

Shu asnoda, yuqorida keltirilgan aminokislotalarning alternativ manbai sifatida sut aralashmalariga don unining qo’shilishi mumkinligi haqidagi gipoteza alohida qiziqish uyg’otmoqda. Bunday aralashmalar an’anaviy ravishda Rossiya, Germaniya, Avstriya, Shvetsiyada qo’llaniladi. Bolalarni boqishda aralashmalarga yorma qo’shilishi ovqatlanish orasidagi vaqt oralig’iga bardosh berolmaydigan bolalarning yaxshiroq to’yinishiga yordam beradi. Bu esa, sut aralashmasining qo’shimcha ravishda berilishiga chek qo’yadi, shu bilan birgalikda bolalarning haddan tashqari ko’p ovqatlanib, semirib ketish xavfini oldini oladi.

Xorol zavodida hayotining dastlabki yilidagi bolalarni ovqatlantirish uchun don unidan tayyorlangan oziq-ovqat mahsulotlari ishlab chiqarilmoqda. «Malysh» va «Yormali un qo’shilgan Malyuk premium » aralashmalari mos ravishda 4 va 6 oylik bolalarni boqish uchun mo’ljallangan.

Aralashma tarkibiga yormali un qo’shilishi yaxshi to’yintiruvchi ta’sirga ega, bu ovqatlanish oralig’ida bolaning tinch bo’lishini ta’minlaydi.

«Malysh» aralashmasining tarkibi o’sayotgan organizmning ehtiyojlarini hisobga olgan holda maxsus muvozanatlangan. Oqsil miqdori 100 ml tayyor aralashmada 1,52 g ni tashkil qiladi. Uglevodlarning yuqori miqdori va yuqori energiya qiymati mavjud. Temir moddasining ko’p miqdori (0,97 mg / 100 ml) 4 oylik bolalardagi ehtiyojlarni hisobga olib, kamqonlikni oldini oladi (bu yoshda onaning temir zaxiralari kamayib ketadi, bu esa kamqonlikni rivojlanishiga olib kelishi mumkin).

«Yormali un qo’shilgan Malyuk premium » aralashmasining tarkibi hayotining 2-yarmidagi bolaning ehtiyojlarini hisobga olgan holda, maxsus muvozanatlangan. 100 ml aralashmada, oqsil miqdori 1,6 g ni tashkil qiladi. Yog’ tarkibiy qismi (100 ml tayyor aralashmada 3,5 g) sut yog’i va o’simlik moylari (makkajo’xori, hindiston yong’og’i, kolza) aralashmasi bilan maxsus tanlangan. Aralashmaning ω-6 va ω-3 to’yinmagan yog’li kislotalar o’rtasida optimal nisbati mavjud (10: 1). Uglevod tarkibiy qismi laktoza, maltodekstrin va oz miqdordagi saxarozadan tashkil topgan. Uglevodlarning umumiy miqdori 100 ml qayta tiklangan aralashmada 7,3 g ni tashkil qiladi.

Mahsulotga har xil turdagi un (guruch, karabuğday, suli uni) qo’shilishi, bolaning ovqat hazm qilishini hisobga olgan holda, «Malysh» va «Yormali Malyutka premium » aralashmasini tanlashga imkon beradi.

«Malysh» ning karabuğday unidan tayyorlangan aralashmasi anemiya, oshqozon-ichak trakti kasalliklari profilaktikasi uchun mos keladi. Guruch unidan tayyorlangan «Malysh» aralashmasi ichaklarning faoliyatini tartibga soladi, ayniqsa «beqaror» ich kelishi va diareya uchun mo’ljallangan. «Malysh» ning karabuğday va guruch unlari aralashmasida glyuten yo’q.

Suli uni qo’shilgan «Malysh» aralashmasi oshqozon-ichak trakti kasalliklarida ko’proq qo’llaniladi, chunki u ichak shilliq qavatiga ta’sir qilib, motor jarayonlarini tartibga soladi.

Yorma uni qo’shilgan «Malysh» aralashmasi sog’lom bolalarni muntazam ravishda oziqlantirish uchun tavsiya etilgan «Malyuk» bazaviy sut aralashmasi bilan bir qatorda ko’krak suti bilan ham yaxshi aralashadi.